Home > Agenda > Huizingalezing 2023

Huizingalezing 2023

Op vrijdag 8 december 2023 houdt schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer de 52e Huizingalezing in de Pieterskerk Leiden. Pfeijffer keert voor de Huizingalezing terug naar zijn alma mater om in zijn betoog een zoektocht te ondernemen naar datgene wat wetenschap en kunst verbindt, of althans zou moeten verbinden.

Over de aard en het nut van creativiteit

Voor zijn Huizingalezing, getiteld ‘Over de aard en het nut van creativiteit’, zal Pfeijffer het ongrijpbare concept van de creativiteit trachten te analyseren, waarbij hij de vraag wil oproepen in hoeverre kunstmatige intelligentie onze ideeën over creativiteit kan aanscherpen of veranderen. Hij zal creativiteit identificeren als de kwintessens van de zoektocht naar de waarheid die het doel is, of althans zou moeten zijn, van zowel de kunst als de wetenschap, waarbij hij verslag zal uitbrengen van de manier waarop hij in zijn historische roman dichter bij de waarheid is gekomen dan enig wetenschapper ooit zal kunnen. Hij zal ten slotte een waarschuwing doen uitgaan tegen tendensen in de organisatie van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, zo niet in de samenleving in het algemeen, die bedoeld lijken om de invloed van creativiteit te minimaliseren.

Over de spreker
Schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer (1968) studeerde Klassieke talen aan de Universiteit Leiden, en promoveerde aan dezelfde universiteit op de archaïsch Griekse dichter Pindarus. Daarna was hij er werkzaam als docent en onderzoeker. In 2004 gaf hij zijn vaste aanstelling op om van zijn pen te gaan leven. Sinds 2008 woont hij in Genua, een verrassende uitkomst van de fietstocht die hij in 2008 maakte naar Rome en waarover hij het boek De filosofie van de heuvel (2010) schreef.
Vele prijzen vielen hem ten deel, waaronder de C. Buddingh’-prijs voor zijnpoëziedebuut Van de vierkante man (1998), de Anton Wachterprijs voor zijn romandebuut Rupert, een bekentenis (2002), de Libris Literatuurprijsvoor La Suberba (2013) en de Taalunie Toneelschrijfprijs voor zijn stuk De Advocaat (2017). In 2019 was zijn roman Grand Hotel Europa het bestverkochte boek van Nederland, de vertaalrechten zijn inmiddels aan meer dan twintig landen verkocht. Dit jaar verscheen zijn in de pers bejubelde historische roman Alkibiades.

Vrijdag 8 december 2023
Aanvang lezing: 20:00 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Prijs 1e rang: € 23,00

Prijs 2e rang: € 18,50

Bezoekers ontvangen een boek met de tekst van de lezing en een drankje na afloop.
Let op: Sommige stoelen in de 2e rang hebben een beperkt zicht op het podium.

De lezing ter nagedachtenis van historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945) wordt sinds 1972 jaarlijks georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, en sinds 2014 ook door opinieweekblad EW. De lezing heeft een cultuurhistorisch of cultuurfilosofisch onderwerp. De lezing van Pfeijffer is de 52e Huizingalezing.
Foto: Ilja Pfeijffer – ® Stephan Vanfleteren