Home > Agenda > Pieterskerk-lezingen | jan 2022 t/m mei 2022

Pieterskerk-lezingen | jan 2022 t/m mei 2022

Aanvang lezingen: 20.00 uur

Gratis - aanmelden wel vereist

De Pieterskerk Leiden viert vanaf 11 september 2021 tot en met 11 september 2022 haar 900-jarig jubileum. Als onderdeel van het jubileumjaar organiseert de Pieterskerk Leiden de Pieterskerk-lezingen, een reeks waarbij bijzondere historische onderwerpen door specialisten worden benaderd vanuit een verrassend perspectief.

Het Leidse stadsarchief en de Pieterskerk Leiden

Ariela Netiv

Dinsdag 18 januari 2022 | Aanvang: 20.00 | Aanmelden vereist

Ariela Netiv is directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken, de erfgoedinstelling die onder meer de archieven van Leiden beheert. In de archieven zijn vele bijzondere archiefstukken uit de 900-jarige geschiedenis van de Pieterskerk Leiden bewaard gebleven. In haar lezing zal Ariela Netiv vertellen over unieke archiefstukken over de Pieterskerk Leiden en hun betekenis in de geschiedenis van het monument en de stad.

Deze lezing is terug te kijken via het YouTube-kanaal van de Pieterskerk Leiden

Johanna de la Court: sociale geschiedenis en vrouwengeschiedenis van de Pieterskerk Leiden

Ariadne Schmidt

Dinsdag 8 februari 2022 | Aanvang: 20.00 | Aanmelden vereist

Dr. Ariadne Schmidt is bijzonder hoogleraar stadsgeschiedenis, in het bijzonder van Leiden, aan de Universiteit Leiden. Zij is gespecialiseerd in sociale geschiedenis en vrouwengeschiedenis. In haar lezing vertelt zij het bijzondere verhaal van de 17e-eeuwse Leidse Johanna de la Court. Haar begrafenis in de Pieterskerk Leiden bracht haar weer onder één dak met Adriaan Heereboord, de echtgenoot met wie zij nooit gelukkig is geweest.

Deze lezing is terug te kijken via het YouTube-kanaal van de Pieterskerk Leiden

De stillevens van Pieter de Ring: een culinaire historie

Charlotte Kleyn

Dinsdag 15 maart 2022 | Aanvang: 20.00 | Aanmelden vereist

Charlotte Kleyn is culinair historica en conservator van de Gastronomische Collecties bij Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft een wekelijkse column in Trouw en regelmatig artikelen voor Het Parool. Aan de hand van de rijke stillevens van de Leidse schilder Pieter de Ring (1615/20-1660), die in de Pieterskerk Leiden werd begraven, vertelt Charlotte Kleyn over de historische gastronomische cultuur in het Nederland van de 17e eeuw.

Deze lezing is terug te kijken via het YouTube-kanaal van de Pieterskerk Leiden

Kerkinterieurschilderijen van de Pieterskerk Leiden in de museumcollectie

Jori Zijlmans

Dinsdag 19 april 2022 | Aanvang: 20.00 | Aanmelden vereist

Dr. Jori Zijlmans is conservator geschiedenis van Museum De Lakenhal in Leiden. In haar lezing vertelt zij over kerkinterieurschilderijen van de Pieterskerk Leiden in de museumcollectie (Van Steenwijck, Ringeling, Van Borssom). Dit naar aanleiding van de recente aankoop op een veiling van een zeventiende-eeuws kerkinterieur van Anthonie van Borssom door Museum De Lakenhal. Daarbij zal Zijlmans ook andere geschilderde kerkinterieurs die bekend zijn van de Pieterskerk Leiden betrekken. Ook de voor Leiden historisch befaamde namen uit het Leids Ontzet komen aan de orde: burgemeester Van der Werff (1529-1604) en zijn familie, het vaandel van Jan van der Does (1545-1604) en het rouwbord van Willem Corneliszoon van Duyvenbode (1542-1616).

Deze lezing is terug te kijken via het YouTube-kanaal van de Pieterskerk Leiden

De bouwgeschiedenis en de Pieterskerk Leiden als ‘prefab’ monument

Merlijn Hurx

Dinsdag 24 mei 2022 | Aanvang: 20.00 | Aanmelden vereist

Dr. Merlijn Hurx is professor aan de Universiteit Leuven en is gespecialiseerd in de architectuurgeschiedenis. In 2016 werd de publicatie van zijn proefschrift beloond met de Karel van Manderprijs, voor de beste architectuurhistorische publicatie in Nederland van 2011-2015. Dr. Hurx vertelt in zijn lezing over de verrassende bouwgeschiedenis van de Pieterskerk Leiden, waarin innovatieve bouwmethoden een grote rol hebben gespeeld.

Deze lezing is terug te kijken via het YouTube-kanaal van de Pieterskerk Leiden

De vele perspectieven op 900 jaar Pieterskerk Leiden

Ward Hoskens

Dinsdag 31 mei 2022 | Aanvang: 20.00 | Aanmelden vereist

Ward Hoskens is conservator van de Stichting Pieterskerk Leiden en promoveert op een onderzoek naar de Pieterskerk Leiden in de moderne tijd. Ter afsluiting van de reeks Pieterskerk-lezingen neemt hij de vele perspectieven op de geschiedenis van de Pieterskerk Leiden in beschouwing. Dit doet hij aan de hand van de onderwerpen van de lezingen, actuele discussies en de thema’s uit zijn promotieonderzoek, zoals de omgang met het verleden en – de beleving van – (dis)continuïteit.