Home > Educatie > Pieterskerk Lezingen

Pieterskerk Lezingen

Op 11 september 2021 begon het jubileumjaar van de Pieterskerk Leiden, negen eeuwen na de inwijding op 11 september 1121. Als onderdeel van het jubileumjaar organiseerde de Pieterskerk Leiden in samenwerking met Studium Generale de Pieterskerk Lezingen, een reeks waarbij bijzondere historische onderwerpen door specialisten worden benaderd vanuit een verrassend perspectief.

Hieronder kunt u alle zes Pieterskerk Lezingen terugkijken.

Pieterskerk Lezing 1
Ariela Netiv

Pieterskerk Lezing 2
Ariadne Schmidt

Het Leidse stadsarchief en de Pieterskerk Leiden
Ariela Netiv
Ariela Netiv is directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken, de erfgoedinstelling die onder meer de archieven van Leiden beheert. In de archieven zijn vele bijzondere archiefstukken uit de 900-jarige geschiedenis van de Pieterskerk Leiden bewaard gebleven. In haar lezing vertelt Ariela Netiv over unieke archiefstukken over de Pieterskerk Leiden en hun betekenis in de geschiedenis van het monument en de stad.

Scheiding der seksen in de Pieterskerk Leiden
Ariadne Schmidt
Dr. Ariadne Schmidt is bijzonder hoogleraar stadsgeschiedenis, in het bijzonder van Leiden, aan de Universiteit Leiden. Zij is gespecialiseerd in sociale geschiedenis en vrouwengeschiedenis. In haar lezing vertelt zij over vrouwen in de geschiedenis van de Pieterskerk Leiden en het bijzondere verhaal van de 17e-eeuwse Leidse Johanna de la Court. Haar begrafenis in de Pieterskerk Leiden bracht haar weer onder één dak met Adriaan Heereboord, de echtgenoot met wie zij nooit gelukkig is geweest.

Pieterskerk Lezing 3
Charlotte Kleyn

Pieterskerk Lezing 4
Jori Zijlmans

De stillevens van Pieter de Ring: een culinaire historie
Charlotte Kleyn
Charlotte Kleyn is culinair historica en conservator van de Gastronomische Collecties bij Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft een wekelijkse column in Trouw en regelmatig artikelen voor Het Parool. Aan de hand van de rijke stillevens van de Leidse schilder Pieter de Ring (1615/20-1660), die in de Pieterskerk Leiden werd begraven, vertelt Charlotte Kleyn over de historische gastronomische cultuur in het Nederland van de 17e eeuw.

Kerkinterieurschilderijen van de Pieterskerk Leiden in de museumcollectie
Jori Zijlmans
Dr. Jori Zijlmans is conservator geschiedenis van Museum De Lakenhal in Leiden. In haar lezing vertelt zij over kerkinterieurschilderijen van de Pieterskerk Leiden in de museumcollectie. Dit naar aanleiding van de recente aankoop op een veiling van een zeventiende-eeuws kerkinterieur van Anthonie van Borssom door Museum De Lakenhal. Daarbij betrekt Zijlmans ook andere geschilderde kerkinterieurs die bekend zijn van de Pieterskerk Leiden.

Pieterskerk Lezing 5
Merlijn Hurx

Pieterskerk Lezing 6
Ward Hoskens

Kathedralen in de polder – Provinciale stadsgotiek of prefab perfectie?
Merlijn Hurx
Prof. Dr. Merlijn Hurx is hoogleraar aan de Universiteit Leuven en is gespecialiseerd in de architectuurgeschiedenis. In 2016 werd de publicatie van zijn proefschrift beloond met de Karel van Manderprijs, voor de beste architectuurhistorische publicatie in Nederland van 2011-2015. Prof. dr. Hurx vertelt in zijn lezing over de verrassende bouwgeschiedenis van de Pieterskerk Leiden, waarin innovatieve bouwmethoden een grote rol hebben gespeeld.

De vele perspectieven op 900 jaar Pieterskerk Leiden
Ward Hoskens
Ward Hoskens is conservator van de Stichting Pieterskerk Leiden en promoveert op een onderzoek naar de Pieterskerk Leiden in de moderne tijd. Ter afsluiting van de reeks Pieterskerk Lezingen neemt hij de vele perspectieven op de geschiedenis van de Pieterskerk Leiden in beschouwing. Dit doet hij aan de hand van de onderwerpen van de lezingen, actuele discussies en de thema’s uit zijn promotieonderzoek, zoals de omgang met het verleden en – de beleving van – (dis)continuïteit.