Home > Orgel masterclass

Orgel masterclass

Junior organist-in-residence

De Pieterskerk Leiden gaat op zoek naar jong orgeltalent voor de positie van junior organist-in-residence. Daarvoor wordt door de Leidse Pieterskerk een orgel masterclass georganiseerd in twee delen: deel 1 (november 2022) & deel 2 (maart 2023). Er is ruimte voor maximaal vier kandidaten, die in beide periodes beschikbaar zijn. De junior organist-in-residence zal aangesteld worden voor een periode van maximaal twee jaar.

Aanmelden is mogelijk vanaf 1 augustus 2022. De deadline is op 19 september 2022.

Download hier de vereisten voor aanmelding

Stuur hier uw aanmelding per mail

Senior organist-in-residence

Als klavecinist en organist kan Léon Berben worden beschouwd als een meester in zijn vak. Zijn omvangrijke kennis van muziekgeschiedenis en historische uitvoeringspraktijken maken hem tot één van de leidende figuren onder de musici van zijn generatie.

Léon Berben zal in de Pieterskerk Leiden – artistiek inhoudelijk – de masterclasses voor de zoektocht naar de junior organist-in-residence begeleiden.

Begin 2022 maakte Léon Berben, op het Van Hagerbeer orgel, een cd-opname met het werk van Anthonie van Noordt (ca. 1619-1675). Deze nieuwe orgel-cd zal eind 2022 worden gepresenteerd.

Orgel masterclasses

Tijdens de masterclasses worden beide orgels van de Pieterskerk Leiden bespeeld: het Van Hagerbeer orgel en het Thomas Hill orgel. Léon Berben verzorgt de orgellessen aan de deelnemers en zal de jonge organisten artistiek begeleiden. De professionals van de Pieterskerk Leiden geven een workshop over het beheer van de orgels i.s.m. Verschueren Orgelbouw. Ook het aanvragen van subsidies zal onderdeel zijn van het curriculum. En natuurlijk is er ook ruimte om de stad Leiden beter te leren kennen.

Masterclass deel 1 – vrijdag 11 t/m maandag 14 november 2022
Masterclass deel 2 – vrijdag 3 t/m maandag 6 maart 2023

Orgeltrappersgilde

Een orgeltrapper, calcant of balgentreder, heeft de taak het orgel te voorzien van een constante luchtdruk. De Pieterskerk Leiden heeft een lange orgeltrapperstraditie. Op het Van Hagerbeer orgel bevindt zich de zogenaamde calcantenbel,  waarmee de organist de trappers laat weten dat ze weer aan het werk moeten gaan. Het orgeltrappen behoort tot de oude ambachten en werd zowel door vrouwen als mannen uitgevoerd. Bij de komst van de elektriciteit verdween dit eeuwenoude beroep.

In de loop van 2022 zal het Orgeltrappersgilde nieuw leven worden ingeblazen; daarbij horen een aantal masterclasses.

Zodra de datum van inschrijving bekend is zal deze onder andere via social media worden gedeeld.