Home > Orgel Masterclasses

Orgel Masterclasses

Aanmelding

De Pieterskerk Leiden beschikt over twee prachtige orgels die regelmatig  worden bespeeld. Het tweejarige programma junior organist-in-residence, gestart in 2023, biedt een uitstekende gelegenheid om jonge orgeltalenten aan deze instrumenten te verbinden. Victor Beana de la Torre was de eerste gelukkige die voor een periode van twee jaar werd aangesteld als junior organist-in-residence. Hij bespeelt regelmatig de orgels in de Pieterskerk Leiden en geeft concerten en rondleidingen. Met het einde van zijn termijn in de zomer van 2025 in zicht, gaan we opnieuw op zoek naar jonge orgeltalenten die dit programma kunnen verrijken. Daarvoor wordt door de Pieterskerk Leiden een orgel Masterclass Auditie georganiseerd in twee delen: deel 1 (november 2024) & deel 2 (april 2025). Er is ruimte voor maximaal drie kandidaten, die in beide periodes beschikbaar moeten zijn. De junior organist-in-residence zal aangesteld worden voor een periode van maximaal twee jaar.

Aanmelden is mogelijk vanaf maandag 5 augustus 2024. De deadline is op maandag 9 september 2024.

Download hier de vereisten voor aanmelding

Stuur hier uw aanmelding per mail

Orgel Masterclasses

Tijdens de masterclasses worden beide orgels van de Pieterskerk Leiden bespeeld: het Van Hagerbeer orgel en het Thomas Hill orgel. Léon Berben verzorgt de orgellessen aan de deelnemers en zal de jonge organisten artistiek begeleiden. De professionals van de Pieterskerk Leiden geven een workshop over het beheer van de orgels i.s.m. Verschueren Orgelbouw. En natuurlijk is er ook ruimte om de stad Leiden beter te leren kennen.

Masterclass Auditie deel 1 – vrijdag 22 t/m maandag 25 november 2024
Masterclass Auditie deel 2 – vrijdag 4 t/m maandag 7 april 2025

Junior organist-in-residence

Victor Baena de la Torre is geboren in Spanje (1995), daar leerde hij op 12 jarige leeftijd gitaar en piano spelen. Later ging hij orgel en klavecimbel studeren. In 2019 ontving Victor de eerste prijs tijdens het Schnitger Internationale Orgelconcours in Alkmaar. In 2020 studeerde Victor af voor zijn Master orgel aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde in datzelfde jaar de tweede prijs op het Nationale Orgelconcours in Burgos in Spanje. Victor slaagde summa cum laude voor zijn postmaster ‘konzertexamen’ aan de Hochschule für Musik und Theater van Hamburg. Victor is de vaste organist in een aantal kerken in Amsterdam en geeft les als orgeldocent. Daarnaast is hij nu de eerste junior organist-in-residence van de Pieterskerk Leiden.

Senior organist-in-residence

Als klavecinist en organist kan Léon Berben worden beschouwd als een meester in zijn vak. Zijn omvangrijke kennis van muziekgeschiedenis en historische uitvoeringspraktijken maken hem tot één van de leidende figuren onder de musici van zijn generatie.

Léon Berben zal in de Pieterskerk Leiden – artistiek inhoudelijk – de masterclasses voor de zoektocht naar de junior organist-in-residence begeleiden.

Begin 2022 maakte Léon Berben, op het Van Hagerbeer orgel, een cd-opname met het werk van Anthonie van Noordt (ca. 1619-1675). Deze nieuwe orgel-cd zal eind 2022 worden gepresenteerd.

Orgeltrappersgilde

Een orgeltrapper, calcant of balgentreder, heeft de taak het orgel te voorzien van een constante luchtdruk. De Pieterskerk Leiden heeft een lange orgeltrapperstraditie. Op het Van Hagerbeer orgel bevindt zich de zogenaamde calcantenbel,  waarmee de organist de trappers laat weten dat ze weer aan het werk moeten gaan. Het orgeltrappen behoort tot de oude ambachten en werd zowel door vrouwen als mannen uitgevoerd. Bij de komst van de elektriciteit verdween dit eeuwenoude beroep.

Op termijn zal het Orgeltrappersgilde nieuw leven worden ingeblazen; daarbij horen een aantal masterclasses.

Zodra de datum van inschrijving bekend is zal deze onder andere via social media worden gedeeld.